lauantai 14. toukokuuta 2016

DVD-vitriinin arkistosta, osa 57

Shanghai Knightsissa (Shanghai Knights / Shanghai Kid II, USA 2003), kehnon mutta hyvin menestyneen Shanghai Noonin jatko-osassa, peräkylän šeriffin virkaa toimittava Chon Wang saa sisareltaan tiedon heidän isänsä murhasta. Lin-sisar seuraa surmaaja lordi Rathbonea Lontooseen, jonne Wang päättää matkustaa New Yorkin kautta hakeakseen matkakassaan terästystä vanhoista palkkiorahoista huolehtivalta Roy O’Bannonilta. Huonoihin sijoituksiin niin omat kuin Wanginkin varat tuhlannut Roy paljastuu paikan päällä sivutoimisena prostituoituna lisätuloja tienaavaksi tarjoilijaksi. Tilanteen selvittelyn lomassa kaverukset joutuvat selkkaukseen virkavallan kanssa ja päättävät paeta yhdessä Englantiin.

Edellisessä osassa loppuun kaluttu western-teema saa tehdä tilaa uudelle kulttuurišokille, josta käsikirjoittajat Miles Millar ja Alfred Gough yrittävät repiä kaksin verroin huumoria Wangin ja O’Bannonin törmäillessä englantilaisen elämäntavan kummallisuuksiin. Valitettavasti kirjoittajakaksikko menee jälleen siitä, mistä aita on matalin tarttuen kaikkein ilmeisimpiin aiheisiin, joista väännetyt vitsit ovat niin alleviivattuja, ettei useimpien kehitelmien lopputuloksen arvaamiseksi tarvitse olla mikään Sherlock Holmes.


Samaa voi sanoa sketsien sidosteeksi puserretusta juonesta, joka on tavanomaisuudessaan helppoa seurattavaa. Hivenen ylipitkäksi venähtävä elokuva etenee sujuvasti, mutta David Dobkinin ohjauksessa on selviä puutteita. Brittihahmot ovat lähes poikkeuksetta ylinäyteltyjä, ja toimintakohtauksiin ei pääse runsaiden rinnakkaistapahtumien vuoksi syntymään kunnollista imua, vaikka Dobkin on huomattavasti paremmin perillä lähitaisteluiden esillepanosta kuin useimmat länsimaiset virkaveljensä. Tappeluiden koreografiasta Chung Chi Lin ja Brad Allanin kanssa vastanneen Jackie Chanin urakkaa on varmasti helpottanut, että yhteenotot ja stuntit ovat pääsääntöisesti muunnelmia tähden aiemmissa elokuvissa nähdyistä tempuista. Ideoiden lainailu ei jää tähän, vaan Shanghai Knights tulvii viittauksia esikuviin, joista etenkin Indiana Jones -filmien vaikutus leijuu vahvasti Wangin ja kumppaneiden kohelluksen yllä.

Chanin ja Owen Wilsonin keskinäinen näyttely pitää paketin joten kuten kasassa, vaikka Wilsonin rasittavasta O’Bannonista kehkeytyy elokuvan kuluessa melkoinen painolasti. Kokonaisuudessaan Shanghai Knights on tyhjänpäiväinen, mutta se lunastaa paikan toimintaelokuvien historiassa Chanin ja Donnie Yenin ensimmäisellä valkokangaskohtaamisella – olkoonkin että odotettu mittelö jää valitettavan lyhyeksi.

(14.5.2009)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti